Posavska stranka

VOLIM SVOJU POSAVINU!

ps izbori 2018 banner 728X90

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: Usvojen Proračun Županije Posavske

logo transparentNa posljednjem zasjedanju  Skupštine ŽP (srijeda, 10.04.2013.), iako izvan zakonskog roka, konačno je usvojen Proračun ŽP za 2013. godinu. Vijest bi mogla biti makar utješna kada ne bismo pogledali u sadržaj i strukturu ovog, za našu Županiju, najbitnijeg dokumenta. Naime, Proračun je planiran u iznosu od 31.228.000 KM. Od tog iznosa nepunih 24,5 miliona KM se troši na plaće proračunskih korisnika, materijalne troškove županijskih institucija i otplatu dugova. Razlika od nepunih 7 miliona KM predviđena je za sve ostale potrebe, od kapitalnih grantova županijskoj bolnici i općinama do svih drugih tekućih grantova i rashoda: od socijalnih, kulturnih i sportskih do grantova za branitelje i stradalnike domovinskog rata, poljoprivredu, poduzetništvo itd.

Upravo iznos od 7 miliona KM očekuje se kao pomoć od viših razina vlasti (FBiH). Da apsurd bude veći, obećanje o pomoći ŽP u iznosu od 7 mil. KM dobiveno je od onih koji (trenutačno) opće nisu dio vladajuće strukture u Federaciji BiH.

Ne dođe li do realizacije obećanih 7 mil. KM Županija Posavska će, u najboljem slučaju, imati novaca samo za isplatu plaća proračunskim korisnicima i pokriće materijalnih troškova županijskih institucija. Za sve ostalo (poljoprivreda, poduzetnišvo, branitelji, socijala, sport, kultura...) neće biti niti marke.

No i pored ovako lošeg stanja aktualna vlast planira i daljnja nova zapošljavanja u ionako preglomaznu županijsku administraciju.

K tomu, već dvije i pol godine naša Vlada funkcionira kao prtuustavna, nepotpuna i jednonacionalna, a da to nikoga od vladajućih ozbiljnije ne brine!?

Ono na što ukazujemo već godinama, da ovakvim načinom rada i „vladanja“ naša Županija sve više postaje sama sebi svrhom, i ponovno se potvrđuje.

Ne dođe li do promjene u načinu rada i upravljanja društvenom imovinom i javnim dobrima, ne bude li mudrosti, a prije svega hrabrosti, da se povuku neki radikalni potezi, da se pristupi dugoročnom rješavanju problema i donesu odluke koje će zaustaviti ovaj negativni trend, veliko je pitanje što nas čeka u skoroj budućnosti.

Povrh svega, stječe se dojam da to nikoga iz vladajuće stukture ozbiljnije ne zabrinjava. Kao da su si već osigurali „rezervnu opciju“!?

Pitanje: „Što je s onima koji nemaju „rezervne opcije“?“ njih očigledno ne dotiče...

 

Predsjednik PS i zastupnik u Skupštini ŽP

Ninoslav Sušilović